Nieuws

Mogen studenten in Groningen in gehuurde kamers zelf nieuwe bewoners blijven selecteren?

Alsof je voor een ballotage-commissie moet verschijnen: zo voelt het soms wanneer studenten in Groningen een kamer zoeken en eerst door de 'zittende' bewoners moeten worden gekeurd. Wie niet helemaal in de groep past, valt af. Dat is dan sneu voor wie buiten de boot valt, maar deze selectie zou de saamhorigheid in de studentenhuizen ten goede komen.


Leestijd: 1 minuut

Aan die situatie komt nu deels een einde. Althans: bij 250 studentenhuizen van een van de grootste corporaties van Groningen, Lefier. Maar leden van twee studentenverengingen mogen nog wel bepalen wie een vrij gekomen kamer krijgt.

Lefier heeft bepaald dat in haar studentenhuizen voortaan geen studenten meer voorgedragen worden als nieuwe medebewoners. In plaats daarvan draagt Lefier zelf tien studenten aan. Daaruit zal dan toch gekozen moeten worden.

Het karakter van een populariteitswedstrijd neemt daarmee enigszins af. Maar de fractie van Student & Stad in de gemeenteraad van Groningen is daar niet zo blij mee.

Volgens de website van OOGTV vindt Student en Stad dat hiermee de studentencultuur in Groningen wordt ondergraven en is  "juist in deze tijd een hecht en sfeervol huis en huisgenoten die goed bij elkaar passen essentieel.”

De fractie van Student & Stad vindt het opmerkelijk dat er wel een uitzondering is voor verenigingshuizen van Vindicat en Albertus waar wel nieuwe huisgenoten via voordracht door de huisbewoners mogen blijven worden gekozen.