Nieuws

Gaskraan 1 oktober dicht, maar putten blijven open: Groninger Bodem Beweging teleurgesteld

De gaswinning gaat per 1 oktober aanstaande naar nul, maar de gasputten blijven open voor gebruik. De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat onbegrijpelijk. Na de snoeiharde conclusies van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen, is de GBB van mening dat het rijk maar één juiste beslissing had kunnen nemen, namelijk om de gaskraan zo snel mogelijk definitief dicht te draaien.


Leestijd: 1 minuut

De gasputten blijven open zodat de gaskraan bij koude periodes weer open kan. Vanaf oktober 2024 moet de kraan definitief dichtgaan.

“Het kabinet is van mening dat de leveringszekerheid zwaarder weegt dan zekerheid en veiligheid voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen”, meldt de GBB, “maar uit de parlementaire enquête blijkt dat de leveringszekerheid steeds ten onrechte is aangevoerd als argument voor het aanhouden van de productie op het Groningenveld.”

De GBB wijst op het uitdrukkelijke advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om het veld zo snel mogelijk definitief te sluiten en op de recente risicoanalyse van TNO, waaruit blijkt dat de seismiciteit steevast hoger is dan verwacht.

“De Groninger Bodem Beweging vecht al jaren samen met vele anderen voor het definitief sluiten van de gaskraan. Nu is het moment gekomen om dit te doen. Sluit de gaskraan definitief, anders blijft het dweilen met de kraan open. Gedupeerden zitten nog járen opgezadeld met ingewikkelde bureaucratie, vernielde gemeenschappen en stress en onzekerheid.”