Nieuws

Historisch besluit: Gasvelden Groningen gaan definitief dicht

Een historisch besluit: de gaskraan in Groningen gaat definitief dicht. De Eerste Kamer heeft dinsdag met een royale meerderheid voor het sluiten van de Groninger gasvelden gestemd: maar 6 van de 75 senatoren stemden tegen. Na 61 jaar komt er dan toch echt een einde aan de gaswinning in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Eigenlijk zou er begin april al over de wet gestemd moeten worden, maar toen kwamen er vragen vanuit de fracties van BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus om uitstel van de behandeling van de wet. De vragen gingen met name over de leveringszekerheid van gas.

Maar nu is het besluit van de Eerste Kamer dan toch gekomen, en dat besluit is onomkeerbaar. Dat de wet er nu komt, betekent ook dat er beton in de gasputten gestort gaat worden. Daarmee wordt het winnen van gas ook in de toekomst onmogelijk.

Volgens demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van D66 zou de wet die over de sluiting van de gasvelden gaat zelfs deze week nog door de Koning kunnen worden ondertekend.

Gedeputeerde Susan Top: “We zijn wel heel erg lang in spanning gehouden, maar dit was echt het enige juiste besluit dat de politiek kon nemen. De veiligheid van Groningers weegt het zwaarst en dat is gelukkig gebleken. Dit is een belangrijke mijlpaal die voor Groningen van enorm grote betekenis is.”