Nieuws

Gedupeerde Groningers verwachten weinig goeds na parlementaire enquête

De parlementaire enquête die afgelopen najaar werd gehouden, heeft niet veel goeds gedaan voor het vertrouwen van Groningers. Groningers die gedupeerd zijn door de gaswinning verwachten dat er weinig of niets zal veranderen na de uitkomst van de enquête.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt de NOS op basis van het nieuwe rapport van de onderzoeksgroep Gronings Perspectief (Rijksuniversiteit Groningen), die sinds 2016 onderzoekt hoe het met mensen in het gaswinningsgebied gaat.

Voor het onderzoek zijn vijftig interviews afgenomen onder bewoners die met de versterking te maken hebben. Aanvullend zijn met negen bewoners herhalingsinterviews uitgevoerd om ontwikkelingen te kunnen volgen. Daarnaast zijn ook interviews afgenomen met negen professionals die betrokken zijn bij het versterkingsprogramma.

Uit de resultaten blijkt dat gedupeerden veel klachten ondervinden, zoals slaapproblemen of spanning. Ze schrijven die problemen toe aan de gaswinningsproblematiek. Daarnaast blijkt dat de ondervraagden meer negatieve dan positieve verwachtingen hebben over de parlementaire enquête. 

Ondervraagden die geen of enkelvoudige schade aan hun huis hadden, hadden in het najaar van 2022 meer negatieve verwachtingen van de enquête dan positieve. In het voorjaar van 2021 was dat nog andersom. De verwachtingen van de mensen van wie het huis meerdere keren beschadigd raakte, werden nog negatiever dan het jaar ervoor. Mensen verwachten dat er weinig of niets zal veranderen na de uitkomst van de enquête. Het eindrapport komt volgende maand.

Minder praten, meer actie

Afgelopen jaar voelden ondervraagden zich minder veilig en nam hun risicoperceptie toe. Dat gebeurde vooral na de aardbeving op 8 oktober in Wirdum. Respondenten hebben niet veel vertrouwen in de overheid en ervaren onmacht, onkunde en onwil bij de betrokken instanties. Ook zien ze weinig of geen mogelijkheid om "invloed uit te oefenen op het verbeteren van hun eigen versterkingsproces of op de versterking in het algemeen".

Mogelijke oplossingen zien Groningers in het betrekken van bewoners bij het versterkingsproces, bewoners beter informeren, perspectief bieden, realistische verwachtingen scheppen en minder praten en meer actie ondernemen.