Nieuws

Gratis cursus zelfverdediging voor vrouwen

Vrouwen uit Groningen en omgeving kunnen zich aanmelden voor een gratis cursus zelfverdediging op zaterdag 24 juni in de grote sportzaal in Kardinge. Omdat het het tiende jaar is dat de cursus wordt gehouden, is gekozen voor een extra grote zaal, zodat er meer vrouwen aan deel kunnen nemen. Organisator is Robin Vader uit Groningen die de cursus geeft samen met Karin de Weerd en Tamara Koopal, die het als hun missie zien vrouwen te helpen om weerbaar te worden in zeer vervelende situaties.


Leestijd: 2 minuten

“Het kan alle vrouwen overkomen dat ze in een situatie verzeild raken waarin iemand hen iets wil aandoen. We willen vrouwen leren om in die situatie niet in paniek te raken maar adequaat te reageren en zichzelf te verdedigen”, vertelt Robin Vader. Hij is zelf beoefenaar van de krijgskunst Jeet Kune Do, een krijgskunst die bekend werd dankzij Bruce Lee, een weerbaarheidstraining voor op straat, realistisch en direct toepasbaar.

Vader is in het dagelijks leven werkzaam in de IT-sector. Toen hij tien jaar geleden het verhaal hoorde van een vrouw die het slachtoffer was van aanranding maakte dat zoveel indruk dat hij besloot gratis zelfverdedigingscursussen te gaan geven. Deze werden de afgelopen negen jaar gegeven in Vinkhuizen. In totaal hebben honderden vrouwen nu al deze cursus gevolgd.

Robin, Karin en Tamara vragen geen geld voor de cursus, en hebben dus geen commercieel belang. “Maar we hopen wel dat de deelnemende dames geïnspireerd worden om meer aan zelfverdediging te doen. Goed voor het zelfvertrouwen, maar ook voor je conditie. Het is gewoon ook een hartstikke mooie sport!”

‘Een vraag die vaak gesteld wordt is: ‘Helpt dat nou, zo’n cursus zelfverdediging?’. Nou: we wéten dat het helpt! Het geeft mentale en fysieke kracht. Ook spreken we de intuïtie aan van de deelnemers. Ze leren hun eigen grenzen aan te geven: ‘tot hier en niet verder! De deelnemers leren we te erkennen en herkennen wat er moet gebeuren wanneer ze op een vervelende manier worden benaderd’. Dit kan tenslotte op straat gebeuren, thuis of op het werk.

Wat je leert kun je samenvatten met de afkorting ‘ROZE’, wat staat voor Rust, Overzicht, Zekerheid en Energie. Volgens Robin Vader is rustig blijven in omstandigheden waar je wordt lastiggevallen ‘het moeilijkste wat er is, maar als je dat kunt, dan maakt dat het verschil’.

Van een oud-deelneemster hoorde hij dat ze dankzij de cursus werd bevestigd in de gedachte dat je vooral naar je intuïtie moet luisteren: als je iemand in een situatie niet vertrouwt, handel daar dan ook naar. Een andere oud-deelneemster liet weten dat deelname aan de cursus haar mentaal sterker maakte.

Wat vindt Robin het leuke van het geven van de cursussen? “Het mooie vind ik dat je vrouwen inzichten kunt geven over hoe ze zonder angsten leren leven. Als we daar een heel klein steentje aan kunnen bijdragen, dan is de cursus voor mij en mijn collega’s zelf al een groot succes!”.

Aanmelden voor de cursus kan (anoniem) via: www.gratiszelfverdedigingvoorvrouwen.nl

Of via de website www.robinvader.nl, waar ook achtergrondinformatie is te vinden.