Nieuws

Groningen gefeliciteerd!

Ook 28 augustus 2023 om negen uur luiden de klokken van de Martinitoren op feestelijke wijze. Groningen ontwaakt eind augustus na een vakantieperiode met gewoontegetrouw de KEI-week, waarin nieuwe hordes studenten die de nodige reuring weer met zich meebrengen, en Noorderzon, waarop de Groningers en mensen van ver daarbuiten elkaar weer ontmoeten. Nieuwe culturele ervaringen dagen weer uit om zelf ook weer creatief aan de slag te slag.


Leestijd: 1 minuut

De maand augustus en het eind van de vakantieperiode wordt afgesloten met 28 augustus, de dag waarop het succes van het Groningens Ontzet wordt gevierd, waarbij de troepen van bisschop van Münster in 1672 weer afdropen. De Groningse verdedigingslinie stond onder leiding van Carl von Rabenhaupt, bij wiens buste aan de zuidkant van de Stadhuis een krans wordt gelegd.

Sinds 1672 wordt het Groningens Ontzet gevierd en de manier waarop dat gebeurt is met de tijd veranderd. Dat is niet erg en past bij hoe de maatschappij verandert, we rijden immers ook niet meer in koetsjes en de oorlogen in deze tijd maken ook gebruik van cyberaanvallen en drones.

De traditionele vrije dag is voor veel bedrijven en instellingen ook vervallen, want veel werknemers wonen niet in de Stad en vieren hun eigen volksfeesten met de Zuidlaarder Paardenmarkt, de Rodermarkt of de andere jaardagen.

Dat wil niet zeggen dat we niet moeten vieren welke stappen Groningen zet op andere gebieden. De vijand van vandaag is meer de klimaatverandering, de onbeheersbaarheid van de zorgvraag en het omgaan met de uitdagingen van de digitale transformatie en de noodzakelijke voedseltransitie. Laat dat nou net de speerpunten zijn van de economische agenda van Stad en Provincie!

Dus wat mij betreft blijven we het Groningens Ontzet vieren op traditionele en hedendaagse manieren, maar verbinden we dat wel met de successen van de stappen die we zetten op de agenda van de toekomst. Wanneer we dat doen, kunnen we stoppen met imago-onderzoeken en voeden op deze manier het trotsgevoel van alle Groningers!

Bij de Rabenhaupt-sociëteit is afgelopen vrijdag weer een zaadje geplant om gezamenlijk te laten zien hoe Groningen optrekt in de strijd tegen het wassende water, de vijand van ons allen anno 2023.

Groningen, gefeliciteerd met uw geschiedenis en toekomst!