Nieuws

“Groningse Wirdum in Friesland? Dan Amsterdam in zuid-Holland”

Een blunder van het Jeugdjournaal, dat op een plattegrond het Groningse Wirdum in Friesland situeerde, heeft tot vrolijkheid geleid op Twitter. Bij het Jeugdjournaal werd zaterdagmiddag melding gedaan van een beving in Wirdum. Abusievelijk toonde dit journaal een kaartje van Wirdum, maar dan van het Friese Wirdum. Het klopt dus dat er in Friesland een plaats ligt met de naam Wirdum, maar daar zijn geen aardbevingen. Wel in het Groningse Wirdum.


Leestijd: 1 minuut

“Groningse Wirdum in Friesland? Dan Amsterdam in zuid-Holland”
“Groningse Wirdum in Friesland? Dan Amsterdam in zuid-Holland”

Dat een redacteur een foutje maakt, dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Maar het was de tweede keer dat een landelijk medium, dat kwaliteitsjournalistiek nastreeft, in de fout ging. Onlangs plakte een redacteur van De Volkskrant al het woord “Groningen” op de provincie Friesland  bij een verhaal over stikstof. En nu verwisselt een redacteur van het Jeugdjournaal de Groningse en de Friese dorpen Wirdum.

https://twitter.com/gquerci/status/1583886547258339328

In de ogen van Groningers is deze fout net zo’n blunder als wanneer Amsterdam in Zuid-Holland zou worden gesitueerd. Op Twitter stelt de website Idealenmarkt voor om maar te komen tot een speciale Bosatlas voor de media.

Ook de “Topopolitie” is de fout niet ontgaan. De Topopolitie slingert kaartenmakers op de bon die een niet kloppende of suggestieve voorstelling van zaken geven. “Auw”, aldus de Topolitie over de fout. Volgens de Topo-politie zijn er drie Wirdums: behalve in Groningen en Friesland ook nog een in Ost-Friesland.