Nieuws

Internationale studenten leveren Groningen heel veel op, maar RUG wil ‘knelpunten’ oplossen

Internationale studenten leveren de Nederlandse, en Groningse, economie veel op. Bij Europese studenten gaat het om 17.000 euro per student per jaar, en studenten van buiten de EU leveren de economie zelfs 96.000 euro p.p. op. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderkent het grote belang van internationale studenten. Maar toch zijn er knelpunten, en de RUG wil er daarom zelf mee aan de slag om deze op te lossen.


Leestijd: 1 minuut

Ontvangst van internationale studenten in Groningen
Ontvangst van internationale studenten in Groningen

Dat heeft Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG, gisteren laten weten, zo meldt de Universiteitskrant.

De Groningse universiteit heeft samen met andere Nederlandse universiteiten een plan gemaakt om de instroom van internationals te beperken. Volgens de universiteiten moeten er maatregelen genomen worden omdat er knelpunten ontstaan, onder meer op het gebied van huisvesting maar ook in het onderwijs.

De universiteiten willen daarbij zelf de regie in handen nemen. Ze lopen daarmee al vooruit op een nieuwe wet die in Nederland in de maak is, de Wet Internationalisering. Daar lijkt in de Tweede Kamer een grote meerderheid voor te zijn, en deze moet een einde maken aan ‘ongebreidelde toestroom’.

Wat de situatie in Groningen betreft onderkent de Rijksuniversiteit Groningen de grote waarde van de interationale studenten, maar juíst vanwege die waarde is het volgens RUG voorzitter De Vries noodzakelijk om de toestroom in goede banen te leiden, “om de meerwaarde van internationalisering te behouden”, zo laat hij weten aan de Ukrant.

(Foto: ontvangst van interationale studenten in Groningen – archief GIC).