Nieuws

Meer geld voor immateriële schade aardbevingen

De regeling voor immateriële schade voor gedupeerden van aardbevingsschade wordt flink verruimd. Gedupeerden kunnen een hogere vergoeding ontvangen, tot 5.000 euro. De regeling geldt ook voor kinderen en jongeren.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Groningers die te maken hebben gehad met sloop of nieuwbouw van hun woning, of met versterkingsmaatregelen omdat hun woning als onveilig is beoordeeld, ontvangen de hoogste vergoeding van 5.000 euro. Ook worden vergoedingen binnen huishoudens gelijkgetrokken. De verruimingsmaatregelen gaan met terugwerkende kracht in.

Tijdelijk geen nieuwe aanvragen

Het IMG gaat eerst na of mensen die al een besluit hebben gekregen – zo’n 70.000 Groningen – recht hebben op een hogere vergoeding. Om dat zo snel mogelijk te doen, is het vanaf 17 juli tijdelijk niet mogelijk om een nieuwe aanvraag voor immateriële schade te doen.

Iedereen die recht heeft op een (aanvullende) vergoeding krijgt aan het eind van de zomer een brief van het IMG. Daarna wordt het ook mogelijk om een aanvraag te doen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Een verandering in de vergoeding van een ouder heeft namelijk ook invloed op de vergoeding van het kind.

Zodra het IMG weet op welk bedrag mensen recht hebben, kunnen er weer nieuwe aanvragen gedaan worden. Nieuwe aanvragen worden dan direct beoordeeld met de verruimde regels.