Nieuws

Onderzoek UMCG: gevolgen post-COVID zijn groot

Mensen met post-COVID ervaren levensveranderende beperkingen. Ze zijn mentaal en fysiek ontregeld, ervaren veel onzekerheid en de impact op hun dagelijks leven is groot. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG naar de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van post-COVID.


Leestijd: 1 minuut

Uit eerder onderzoek van het UMCG bleek al dat 1 op de 8 Nederlanders klachten houdt na een besmetting met het coronavirus. Middels interviews met patiënten zijn nu de persoonlijke gevolgen van post-COVID in kaart gebracht.

“Mensen ervaren klachten op verschillende gebieden, zowel mentaal als fysiek. Ze omschrijven het als ontregeling, verstoring, disregulatie, een combinatie van heel veel blijvende klachten, en iets wat in je hele lijf zit. De invloed op hun leven is alomvattend en levensveranderend”, zo stelt UMCG-onderzoeker Manna Alma.

De impact op het werk is bovendien groot. Volgens onderzoekers Sandra Brouwer en Sander van Zon verzuimt bijna 1 op de 6 werknemers langer dan 1 jaar en meer dan 20 procent van de patiënten met post-COVID werkt met klachten. Ze zijn gemiddeld 22 procent minder productief dan normaal, wat de werkgever gemiddeld 578 euro per maand kost. Voor deze groep werknemers geldt ook dat ze een verhoogd risico hebben om alsnog uit te vallen. Volgens de onderzoekers betekent dit niet alleen hoge kosten voor de werkgever. Ook voor de patiënten kan het grote maatschappelijke gevolgen hebben, zowel financieel als voor hun welbevinden.

Patiënten met post-COVID hebben meer zorg nodig, zo blijkt uit het onderzoek. Zij gaan vaker naar een fysiotherapeut, huisarts en longarts dan mensen die na een COVID-infectie weer herstelden. Zo gaan ze ongeveer vijf keer zo vaak naar de huisarts. Ook maken ze vaak gebruik van thuiszorg en krijgen ze veel mantelzorg van familie en vrienden. Dit leidt tot aanmerkelijk hogere zorgkosten.

Volgens onderzoeksleider Judith Rosmalen gaat het onderzoek naar de gevolgen van post-COVID door. “Ik hoop dat we via onderzoek meer te weten kunnen komen over het ontstaan van post-COVID. Wij hebben hiervoor een Europese subsidie gekregen om het onderzoek naar de mechanismes van post-COVID voort te zetten.”