Nieuws

Recordaantal bezoekers voor Universiteitsmuseum in Groningen.

Het Universiteitsmuseum in Groningen hoopte eind vorig jaar om een recordaantal bezoekers te halen en dat is gelukt. Liefst twintigduizend bezoekers kwamen vorig jaar naar het museum.


Leestijd: 1 minuut

Recordaantal bezoekers voor Universiteitsmuseum in Groningen.
Recordaantal bezoekers voor Universiteitsmuseum in Groningen.

Om dat aantal te halen, kwam het museum met een speciale kortingsactie: bezoekers krijgen tot 8 januari 20 procent korting op de toegangsprijs. Museumkaarthouders en studenten/medewerkers van de RUG en het UMCG mogen gratis naar binnen.

Het museum richt zich meer op gezinnen en dat lijkt zich te hebben uitbetaald. "Zoveel hebben we nog nooit gehad", zegt publieksmedewerker Redmar Hein tegen Dagblad van het Noorden. "In 2019, het laatste 'normale' jaar voor corona, kwamen er 16.000 bezoekers."

Het Universiteitsmuseum werd opgericht in 1934. In 2020 en 2021 had het museum te maken met zware jaren door de coronacrisis, toen er respectievelijk slechts 8000 en 6500 bezoekers kwamen.

Het museum besloot een andere koers te varen en zich op een breder publiek te richten. Niet langer alleen studenten, maar ook gezinnen moesten de weg naar de Oude Kijk in het Jatstraat gaan vinden. Het museum deed aan meer evenementen mee, zoals de ruimtevaartdag. Tijdens dat evenement werd onder meer de eerste Nederlandse satelliet uit 1974 tentoongesteld. 

"Maar we hebben ook meer ingezet op interactie, zoals workshops slijm- en tandpasta maken voor kinderen", zegt Hein. Verder organiseert het Universiteitsmuseum zelf ook meer evenementen, zoals de deelname aan de Museumnacht en Keti Koti. Daar blijft het niet bij: "We willen dat er bij de vaste tentoonstelling een digitale- en audiotour komt.’"