Nieuws

Rijksuniversiteit Groningen op derde plaats in Keuzegids Universiteiten

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is geklommen naar de derde plaats op de ranglijst van klassieke universiteiten in de Keuzegids Universiteiten 2022. Dat meldt RTV Noord. Wel moet die derde plek gedeeld worden met de Universiteit Leiden en de VU van Amsterdam. Alledrie scoorden ze 57,5 punten.


Leestijd: 1 minuut

Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep
Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber in hoger beroep

Op de eerste plaats staat de Universiteit Utrecht met 64,5 punten, gevolgd door de Nijmeegse Radboud Universiteit met 64 punten. 

Interdisciplinaire opleidingen

De RUG scoort bovengemiddeld voor interdisciplinaire opleidingen, waar studenten een programma kunnen volgen dat is samengesteld uit verschillende disciplines. Zo krijgt het University College Groningen (UCG), een onderdeel van de RUG waar naar Amerikaans model niet direct een specifieke richting hoeft te worden gekozen, het predicaat 'topopleiding'. Ook de opleidingen Engelse taal en cultuur, Minorities en Multilingualism, Griekse en Latijnse taal en cultuur, Theologie, Religiewetenschappen, American Studies en Archeologie kregen dat predicaat. 

Op andere disciplines krijgt de RUG een gemiddelde of beneden gemiddelde waardering. Op vier disciplines (Onderwijs en opvoeding, Taal en communicatie, Kunst en cultuur en Recht en bestuur) scoort de Groningse universiteit gelijk aan het landelijke gemiddelde. Op zes disciplines (Economie en bedrijf, Gedrag en Maatschappij, Gezondheid, Aard en milieu, en Exact en informatica) scoort de RUG een min ten opzicht van het landelijke gemiddelde. Op Techniek en ontwerp scoort de RUG zelfs een dubbele min.

Rechten grootste groei

De studie rechten kende dit jaar de grootste groei, met duizend nieuwe studenten maar dan in 2019. 725 van de nieuwe rechtenstudenten kozen voor de RUG.