Nieuws

Ruim 24.000 Groningers krijgen (extra) geld voor bevingsleed en verdriet

Zo’n 24.000 Groningers hebben recht op (extra) geld voor immateriële schade door aardbevingen. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Omdat de regels vorig jaar zijn versoepeld, moest het IMG z’n 70.000 aanvragen voor immateriële schade opnieuw bekijken. Die klus zit er nu op. Er wordt in totaal 63 miljoen extra uitgeleerd voor leed en verdriet, aldus het IMG.


Leestijd: 1 minuut

De verruiming van de regels voor immateriële schade pakt vooral gunstig uit voor Groningers die te maken hebben (gehad) met sloop/nieuwbouw of versterkingsmaatregelen, omdat hun woning als onveilig is beoordeeld. Zij hebben recht op de hoogste vergoeding voor immateriële schade van 5.000 euro. Ook worden nu de vergoedingen binnen huishoudens gelijkgetrokken.

De Groningers die door de verruiming recht nu wel recht hebben op een vergoeding, of een hogere vergoeding, hebben inmiddels bericht gehad.

Eerste aanvraag doen is weer mogelijk

Het is volgens het IMG vanaf 27 maart weer mogelijk om een eerste aanvraag voor immateriële schade te doen. Die wordt dan direct volgens de nieuwe, verruimde regels beoordeeld.