Nieuws

Tien Groningse vrouwen genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2022

Tien Groningse vrouwen hebben een plek veroverd op de provinciale nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award 2022. De winnares maakt kans op de landelijke Vrouw in de Media Award.


Leestijd: 3 minuten

Tien Groningse vrouwen genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2022
Tien Groningse vrouwen genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2022

Met de prijs willen de organisatoren aandacht vragen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke experts op de radio, televisie en in kranten. De prijs moet vrouwen aanmoedigen om meer zichtbaar te zijn in de media en redacties stimuleren om vrouwen vaker een podium te bieden.  

Journalisten en het publiek konden kandidaten aandragen. Een regionale jury selecteerde hieruit tien kandidaten.  
 
Vorig jaar won afvalkunstenaar Maria Koijck de Vrouw in de Media Award Groningen. Joyce Sylvester, schrijfster van ‘Bent ú de burgermeester?’, ging er dat jaar met de landelijke prijs vandoor. 
 
Genomineerden:

 • Ilaaf Al-Saidi uit Groningen 
  Spreker, coördinator Oekraïense vluchtelingendossier bij het Noorderpoort en heeft onder andere bij de Anti-ISIS-coalitie gezeten om militairen die naar Irak gingen te trainen in cultureel bewustzijn. Als columnist met Iraakse wortels (voor RTV Zulthe), schrijft ze columns die regelmatig viraal gaan.  
   
 • Léonie de Jonge uit Groningen 
  Onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en lid van de Young Academy Groningen. Ze is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze kwam dit jaar vooral in de media vanwege haar onderzoek naar de opkomst van radicaal- en extreemrechts.  
   
 • Margrite Kalverboer uit Groningen 
  Is orthopedagoog, jurist en sinds 2016 kinderombudsvrouw. In de vele interviews die zij geeft vraagt zij aandacht voor de positie en ontwikkeling van kinderen. Zo sprak zij o.a. met Trouw, Volkskrant, Nieuwsuur en Dagblad van het Noorden.  
   
 • Sanne Meijer uit Roodeschool 
  Leert ons alles over de Groningse geschiedenis. Ze heeft een blog waar ze op ontdekkingstocht gaat door Groningen. Afgelopen jaar kwam Sanne in beeld door de publicatie van het boek ‘Vraauwlu. Groninger vrouwen in de geschiedenis’.  
   
 • Desirée van Nieuwenhoven uit Groningen 
  Auteur van het boek Stilgeboren. Ze is een moeder met een missie. Het taboe rondom stilgeboorte moet de wereld uit. Ze was o.a. te gast bij NPO radio 1 en ze stond in de Telegraaf.   
   
 • Annemarie Nijhoff uit Drieborg 
  Zet zich in voor gedupeerden van de aardbevingen in Groningen. Ze stond in het middelpunt van de aandacht toen zij en haar partner besloten de geven van hun monumentale boerderij roze te verven. Ze zat bij Jinek aan tafel en werd vermeld door RTV Noord, Metro, Hart van Nederland en het Dagblad van het Noorden.  
   
 • Valerie Overkamp uit Groningen 
  Coördinator meiden- en vrouwenvoetbal bij FC Groningen. Ze is de stuwende kracht achter de afdeling. Ondanks dat ze niet woont in de provincie Groningen heeft ze wel enorm veel impact op de regio. De eerste training van het meidenteam trok o.a. de aandacht van RTV Noord.  
   
 • Susanne Täuber uit Aduard 
  Expert in gendergelijkheid en pestgedrag in de academische wereld. Ze zet zich in tegen sociale onveiligheid, discriminatie en machtsmisbruik op universiteiten. Zo schreef ze over 'professorale pestkoppen' in De Groene Amsterdammer. Als gedragsdeskundige werd ze o.a. geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.  
   
 • Susan Top uit Groningen 
  Was zeven jaar lang de secretaris en boegbeeld van het Groninger Gasberaad. In 2021 was ze genomineerd voor ‘Groninger van het jaar’. Het afgelopen jaar vertelde ze haar verhaal tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.  
   
 • Daisy Veenstra 
  Is als rappende psycholoog mateloos populair op TikTok. Ze bereikt met haar muziek tienduizenden jongeren met lastige thema’s zoals eenzaamheid, onzekerheid en depressie.  

Winnares

Tot 14 januari kan het publiek stemmen. 17 januari wordt de winnares bekend gemaakt.

Foto: rechts op de foto de landelijke winnaar van vorig jaar, Joyce Sylvester