Nieuws

UMCG voorbereid op patiënten met coronavirus

Het UMCG is voorbereid op eventuele opvang van patiënten met het coronavirus. Dat meldt het ziekenhuis op haar website. Het UMCG zegt overstelpt te worden vragen over het virus en geeft op haar website antwoord op de meest gestelde vragen.


Leestijd: 1 minuut

Op de vraag welke maatregelen en voorbereidingen het UMCG heeft genomen antwoordt het ziekenhuis dat het goed voorbereid is op opvang van patiënten met het nieuwe Coronavirus of een virus wat daar op lijkt. “We hebben voldoende isolatiekamers waarin we (mogelijk) besmette patiënten kunnen verplegen. Er is genoeg beschermend materiaal zoals mondkapjes, spatbrillen enzovoort. En vooral: we hebben de expertise in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie”, aldus het UMCG.

Het ziekenhuis benadrukt dat maatregelen tegen besmetting met het nieuwe Coronavirus pas nodig zijn als het virus echt in de buurt is. “Zolang er dus geen virusactiviteit in Nederland en in onze regio is, zijn maatregelen niet zinvol.”

Mocht er toch een ‘verdachte’ patiënt in het UMCG worden opgenomen dan neemt het ziekenhuis aanvullende isolerende maatregelen. Die zorgen ervoor dat het virus zich niet via medewerkers van het UMCG en via andere patiënten verder kan verspreiden. “Al bij verdenking van de ziekte is er een meldingsplicht voor zowel de behandelend arts als de arts-microbioloog. Dit is door de minister besloten op 29 januari. De meldingen worden gedaan bij de GGD, en gaan via de GGD naar het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziekten van het RIVM”, zegt het UMCG.

UMCG-medewerkers nemen op dit moment nog geen maatregelen tegen het virus. “Iedereen hanteert gewoon de basishygiëne, zoals altijd.”