Nieuws

Van fase 3 naar fase 4 van Operatie Ring Zuid: wat verandert er voor het autoverkeer?

Aankomende maandag gaat fase 4 van Operatie Ring Zuid van start. Dat betekent dat er weer enkele wegafsluitingen veranderen. Hieronder een kort overzicht van de veranderingen voor het autoverkeer. Fase 4 loopt tot en met 30 augustus.


Leestijd: 2 minuten

Julianaplein

Op het Julianaplein kun je in fase 4 alleen van Drachten naar Assen en andersom: van Assen naar Drachten.

Wat gaat in fase 4 open?

Vanaf maandag  kan het verkeer op het Julianaplein weer vanuit Haren/Assen (A28) richting Hoogkerk/Drachten (A7) rijden. Je gaat dan door een tunnelboog. Dat is de eerste nieuwe tunnelboog die op het Julianaplein in gebruik wordt genomen.

Drachten – Assen in gebruik

Tijdelijke oprit Meeuwerderweg

Vanaf zaterdag is er een tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg naar de Hereweg. Deze is bedoeld voor bewoners van de Oosterpoortwijk. Via deze oprit hebben ze een extra mogelijkheid om ‘over het spoor’ te komen. De weg maakt gebruik van een stukje ringweg en de oude afrit naar de Hereweg. Deze tijdelijke weg gaat op 19 juli weer dicht.

Wat gaat er op 6 mei dicht?

Aan het begin van fase 4 zijn er al de nodige afsluitingen:

Toerit Groningen-Zuid richting Julianaplein

Ring Zuid: Julianaplein richting Europaweg

Onderdoorgang Helperzoom

Ring Zuid: van knooppunt Euvelgunne tot Julianaplein

Daar komen op 6 mei twee afsluitingen bij: de westzijde van de rotondes bij het Stadspark en de afrit Groningen Corpus 36a.

Wat gaat er de komende tijd nog dicht?

Parallelweg Europaweg (7 mei – 1 juli)

Vanwege de sloop van de huidige ringweg wordt de parallelweg bij de Europaweg vanaf 7 mei gesloten. Begin juli is de ringweg hier afgebroken en kan de weg weer open.

Onderdoorgang Verlengde Lodewijkstraat (1 juli – 19 augustus)

In deze fase wordt ook het stuk van de huidige ringweg boven het spoor gesloopt. Vanwege de veiligheid mag dat alleen als er geen treinen rijden. Daarom wordt het treinverkeer tussen station Groningen en station Groningen Europapark stilgelegd van 3 tot 11 augustus. De onderdoorgang bij de Verlengde Lodewijkstraat gaat al op 1 juli dicht. Fietsers kunnen dan de ringweg passeren bij het Oude Winschoterdiep.

Esperantostraat en Meeuwerderbaan (1 juli – 19 augustus)

Vanwege de sloop van de ringweg moeten ook de Esperantostraat en de Meeuwerderbaan dicht. Deze straten liggen pal tegen de ringweg aan. Ook deze afsluiting duurt van 1 juli tot 19 augustus.