Nieuws

Zoek de verschillen: het Groningse Stadhuis heeft een broertje in Londen

Wist je dat het Groningse stadhuis een broertje heeft? Het gaat om het Mansion House in Londen, zo zegt Bert Popken, concerndirecteur stadsontwikkeling en loco-gemeentesecretaris bij de gemeente Groningen op Twitter.


Leestijd: 1 minuut

Zoek de verschillen: het Groningse Stadhuis heeft een broertje in Londen
Zoek de verschillen: het Groningse Stadhuis heeft een broertje in Londen

Volgens Popken heeft de architect van ‘ons’ stadhuis – Jacob Otten Husly – het Mansion House in Londen als inspiratie gebruikt voor zijn ontwerp dat hij in 1775 moest inleveren. Het Mansion House is gebouwd tussen 1739 en 1753. Het Stadhuis aan de Grote Markt werd uiteindelijk in 1810 voltooid.

Nu we toch de geschiedenis induiken: er werd in 1775 een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van het Groningse stadhuis. Het was Husly die als winnaar uit de bus kwam, al was dat vermoedelijk te danken aan zijn relatie met de bekende medicus Petrus Camper, die in feite in zijn eentje de jury vormde, zo meldt Wikipedia. Aanvankelijk had Campus overigens het ontwerp van Jacob Eduard de Witte als eerste op de voordracht gezet.

Aan de uitvoering van Husly's ontwerp zou door meerdere tegenslagen echter pas na een aantal aanzienlijke vereenvoudigingen en bezuinigingen in 1793 daadwerkelijk begonnen worden. Pas in 1810 was het Stadhuis, na een langdurige bouwstop, klaar. 

Het gebouw geldt als een van de beste voorbeelden van de typisch Hollandse variant van het neoclassicisme en was een van de eerste monumentale gebouwen in Nederland met een vrijstaande zuilenportiek.

https://twitter.com/bertpopken/status/1507107000517279752