Sport

Bauke Mollema op weg naar twintigste grote ronde

Komende vrijdag begint in Boedapest de Ronde van Italië. Bauke Mollema is één van de deelnemers. De 35-jarige Mollema is op weg naar zijn twintigste grote ronde. Hij reed elf keer de Tour de France, vier keer de Ronde van Spanje en nu staat Mollema aan de vooravond van zijn vijfde start in de Giro d' Italia.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema op weg naar twintigste grote ronde
Bauke Mollema op weg naar twintigste grote ronde

Zijn beste resultaat realiseerde de kopman van Trek Segafredo in 2019 door vijfde te worden in het algemeen klassement. Mollema komt dit jaar echter niet voor een korte klassering in het klassement, maar de focus ligt puur op een etappezege. De klimmer wil de trilogie van etappezeges in alle drie de grote rondes graag voltooien om zijn prachtige loopbaan nog een keer extra in de verf te zetten.

Jean-Paul van Poppel, Gerben Karstens, Erik Breukink, Jeroen Blijlevens en Tom Dumoulin gingen Mollema als voor. De Groninger zou de zesde Nederlander zijn die het lukt. Of het lukt is niet vanzelfsprekend. Vorig jaar was een etappezege in de Giro ook het doel en lukte het niet. Diverse keren probeerde Mollema het, maar hij kwam toen steeds net tekort.

Hoe de benen nu zijn is afwachten. In het voorseizoen reed Mollema wel een aantal korte uitslagen, maar winnen zat er nog niet in. Iets wat in het vorige voorjaar wel lukte. Vorig weekend was Mollema betrokken bij de grote valpartij in Luik-Bastenaken-Luik, maar kon de klassieker wel uitrijden. En ondanks een wond op de rug en stijfheid zat Mollema twee dagen later alweer op de fiets.

Na drie etappes in Hongarije volgt de oversteek naar Italië. In 21 etappes trappen de renners ruim 50.000 hoogtemeters weg in ruim 3400 kilometer. Zeven aankomsten bergop en in totaal veertien heuvelachtige dan wel bergetappes zijn in het etappeschema opgenomen. Kortom kansen genoeg voor Mollema tussen Boedapest en Verona, waar de Giro op 29 mei afgesloten wordt met een individuele tijdrit.