Sport

Bauke Mollema sluit teleurstellend seizoen af met dertiende plaats

De jaren beginnen te tellen bij Bauke Mollema. De Groningse wielrenner wordt in november 37 jaar en heeft afgelopen zondag een teleurstellend seizoen afgesloten in Japan. Mollema eindigde als dertiende in de Japan Cup.


Leestijd: 2 minuten

Bauke Mollema lost het startschot tijdens zijn eigen Bauke Mollema Tocht in 2023
Bauke Mollema lost het startschot tijdens zijn eigen Bauke Mollema Tocht in 2023

Zelden kon Mollema overtuigen. Als gevolg daarvan passeerde zijn ploeg Lidl Trek hem voor deelname aan de Tour de France. Niet goed genoeg. Waarmee een einde kwam aan een reeks van twaalf jaar op rij meedoen aan het grootste wielerevenement ter wereld. Het was zelfs een seizoen zonder podiumplaatsen. Een vierde plaats in de vijftiende etappe in de Ronde van Italië op 21 mei was zijn beste notering.

Verder was het vooral meekoersen en weinig in beeld rijden. Iets wat we gedurende de inmiddels vijftien jarige loopbaan als profwielrenner van Mollema zelden gezien hebben. Altijd waren er korte klasseringen of mooie zeges. Dat bracht hem steevast bij de twintig beste wielrenners ter wereld. Daar was afgelopen seizoen geen sprake van. Mollema stond op 10 oktober 291e op de wereldranglijst van de internationale wielerbond UCI.

Vorig jaar verlengde Mollema zijn contract met vier seizoenen en heeft daarvan nog drie jaar te gaan. De grote vraag is of de beste renner die Groningen ooit voortbracht instaat is om het geweer van schouder te veranderen. Is hij fysiek nog in staat om komend seizoen competitiever te zijn dan in het wielerjaar 2023.

Vermoedelijk zal hij dan weer op hoogstestage moeten. Dat doen de meeste renners tegenwoordig twee of drie keer per jaar. Iets wat Mollema afgelopen jaar niet deed. In de zomer was hij met zijn gezin een aantal weken in Nederland om vakantie te vieren. Dat combineerde Mollema met trainen op de Utrechtse Heuvelrug en in Drenthe. Daardoor verliep zijn voorbereiding op de Ronde van Spanje verre van ideaal. Pas in de derde week kreeg hij betere benen.

De intensiteit van de koers neemt ook alleen nog maar toe. Het is nu eerst tijd voor vakantie. Een moment voor Mollema om te overdenken en zijn plan te trekken voor de komende jaren. En Mollema kennende wil hij maar één ding en dat is sterk terugkomen.