Sport

Na bekerzege is FC Groningen op weg naar volgende horde

FC Groningen heeft weinig tijd om na te genieten van de 3-0 bekerzege op FC Dordrecht. De harde werkelijkheid in de competitie dient zich alweer aan, waarin Groningen twaalfde staat met acht punten. Nummer twee PSV komt zondagmiddag op bezoek in de eigen Euroborg.


Leestijd: 2 minuten

Een volle Euroborg
Een volle Euroborg

Het is te hopen dat de spelers van trainer Frank Wormuth het nodige vertrouwen geput hebben uit de bekeroverwinning in een wedstrijd waarin FC Groningen in de tweede helft prima voetbal liet zien. Uiteindelijk scoorde de FC drie keer. Dat is ver boven het gemiddelde in de competitie waarin de Trots van het Noorden tot nu toe exact één doelpunt per wedstrijd produceerde. Terwijl de verdedigende achterdeur, zeker de laatste weken wagenwijd open stond.

Alleen al in de laatste drie wedstrijden incasseerde FC Groningen tien tegentreffers. Het kost moeite om zelf doelpunten te maken en dan komt de druk automatisch meer op de defensie te liggen met alle gevolgen van dien. In Dordrecht kon Wormuth niet beschikken over een zestal spelers. Een aantal, waaronder Tomas Suslov en doelman Michael Verrips, zullen zondag tegen PSV ook ontbreken. En vermoedelijk keeper Peter Leeuwenburgh ook. Hij viel woensdag halverwege uit en verscheen derde doelman Jan de Boer onder de lat.

PSV speelde donderdag de inhaalwedstrijd in de Europa League in Londen tegen Arsenal en verloor met 1-0. Met die inspanning in de benen komt de ploeg van Ruud van Nistelrooij zondag naar Groningen. De Eindhovenaren zijn met 35 treffers de meest productieve ploeg tot nu toe in de Eredivisie en zijn zwaar favoriet. FC Groningen staat nog maar twee punten van de laatste plaats en heeft eigenlijk een resultaat nodig om de bekerwinst geen incident te laten zijn. Maar om ook de rode lantaarn niet in bezit te krijgen.

Van de 43 ontmoetingen op het hoogste niveau in de historie won FC Groningen tien keer. Elf keer was het gelijk en 22 maal ging PSV er met de volle buit vandoor. De laatste zege dateert van 20 oktober 2013. Philip Kostic maakte toen het enige doelpunt. De aftrap is zondag om 14.30 uur en het duel is voor zover bekend nog niet uitverkocht.