Sport

Bauke Mollema maakt debuut in het Belgische openingsweekend

Bauke Mollema zinspeelde er afgelopen jaar al wel eens op om een keer mee te doen aan voorjaarsklassiekers in België. De knoop is nu doorgehakt. De 36-jarige Groninger maakt zaterdag 25 februari zijn de debuut in Omloop het Nieuwblad en een dag later staat Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma. Beide koersen worden alom gezien als de officiële aftrap van het wielerseizoen.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

Mollema liet de bevestiging vanuit Portugal optekenen door Wielerflits. De klimmer is daar woensdag begonnen aan de Ronde van de Algarve, waar hij in de eerste sprintetappe als 37e over de streep rolde. Mollema heeft zijn enthousiasme voor de Belgische klassiekers nooit onder stoelen of banken geschoven, maar het paste vaak niet in het programma. Nu hij aan de laatste jaren van zijn loopbaan begonnen is ontstaat meer ruimte voor nieuwe dingen.

' Ik wil deze mooie koersen graag eens een keer proberen. Je bent nooit te oud om iets nieuws te proberen. Ik heb op YouTube al even de finale van de Omloop van vorig jaar bekeken. Volgende week donderdag ga ik dan ook nog de laatste honderd kilometer van die koers verkennen', zo schets Mollema het verhaal, die deelname aan de Ronde van Vlaanderen ook nog altijd in het achterhoofd heeft. In 2010 koerste Mollema voor het laatst in een Belgische klassieker. Destijds haalde de uit Zuidhorn afkomstige renner de finish niet.

Na het openingsweekend bereidt Mollema zich via de Trofeo Laigueglia in Italië, de wedstrijd die hij twee jaar geleden won, voor op de Amstel Gold Race en de Waalse Klassiekers. Daaraan voorafgaand staat deelname aan de Brabantse Pijl op het programma. De hoofddoelen voor komend seizoen zijn verder de Ronde van Italië en de Tour de France.