Sport

FC Groningen ontvangt AZ en heeft overwinning nodig

Na negen speelrondes heeft FC Groningen zeven punten bij elkaar gespeeld in de Eredivisie. Goed voor de zestiende plaats. Verre van rooskleurig om weer wat naar boven te kunnen kijken heeft heeft de FC broodnodig drie punten nodig. Dat moet zondagavond vanaf 20.00 uur gebeuren in de eigen Euroborg tegen AZ.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen begint aan laatste kwartet wedstrijden
FC Groningen begint aan laatste kwartet wedstrijden

De Alkmaarders kenden ook geen sterke competitiestart, maar zijn door een aantal zeges inmiddels opgeklommen naar de negende plaats. Europees zegevierde AZ donderdag in Roemenië met 1-0 tegen Cluj. Wellicht dat de internationale verplichtingen zondag qua vermoeidheid in negatieve zin doorwerken. Met energiek spel kan FC Groningen daar misschien van profiteren.

Trainer Danny Buijs draaide er zondag niet omheen na afloop van het 1-1 gelijkspel bij Sparta Rotterdam. Zijn ploeg had hem in de steek gelaten. Het was geen team geweest in zijn ogen. Het verschil tussen FC Groningen en AZ lijkt in ieder geval te zijn dat in Alkmaar de last-minute transfers beter opgevangen zijn dan de aan het eind van de transferwindow vertrokken basisspelers bij de Trots van het Noorden.

Een paar goede resultaten op rij zullen Groningen weer richting de middenmoot brengen, maar de adelsbrieven met één zege in negen wedstrijden en slechts acht keer gescoord zijn mager. Iedere week een andere opstelling het veld insturen helpt voor het vertrouwen en inslijpen van automatismen niet mee.

De statistieken zijn in het nadeel van FC Groningen. Van de 31 thuisontmoetingen op het hoogste niveau won Groningen elf keer. Zeven keer werd het gelijk en dertien keer trok AZ aan het langste eind. Vorig seizoen werd het op 13 mei 0-0. De laatste thuiszege dateert van 23 oktober 2016. Bryan Linssen en Tom van Weert zetten voor de pauze de 2-0 eindstand op het scorebord. Een uitslag die voor zondag als muziek in de oren klinkt.