FC Groningen sluit eerste seizoenshelft in stijl af

Het lukte FC Groningen niet om met enig optimisme de eerste helft van het seizoen af te sluiten. Tegen Fortuna Sittard ging de FC in de eigen Euroborg zondagmiddag diep in blessuretijd met 3-2 onderuit. Nadat het zelf in de extra tijd de gelijkmaker gescoord had en een punt leek mee te nemen. FC Groningen gaat als vijftiende in de Eredivisie beginnen aan de lange winterstop.

Leestijd: 2 minuten

Een volle Euroborg

Een ploeg die in de hoek zit waar de klappen vallen heeft vaak geen spat geluk en dat was voor de ploeg van trainer Frank Wormuth zondagmiddag niet anders. Groningen werkte hard, maar zoals al langer het geval is lukte het niet om veelvuldig gevaar te stichten voor het doel van de tegenstander. De openingstreffer was overigens een fraaie. Op slag van rust bediende de in de basis gestarte Ragnar Oratmangoen spits Ricardo Pepi die met een soepele voetbeweging van dichtbij zijn zesde van het seizoen binnentikte.

Daar bleef het lange tijd bij wat de gasten steeds meer hoop gaf. Dat leidde in het laatste kwartier tot grote ellende. Invaller Paul Gladon, eerst met het hoofd twaalf minuten voor tijd en in de 84e minuut joeg de spits de bal van dichtbij in de linkerbenedenhoek. In een uiterste poging zagen de ruim twintig duizend liefhebbers Florian Krüger op aangeven van Cyril Ngonge praktisch op de doellijn staand de 2-2 maken.

Toch nog een beetje blijdschap, maar helaas. In plaats van het punt heilig te verklaren ging het in de vijfde minuut van de extra tijd dramatisch fout. Een hoekschop leek voor het doel langs te vliegen, maar de inlopende Tijjani Noslin kon helemaal vrijstaand de winnende goal binnenschuiven. Een dramatisch einde van de wedstrijd geheel passend bij de afgelopen periode. De ellende blijft zich opstapelen.

In de afgelopen twintig competitieduels won FC Groningen maar drie keer, speelde drie keer gelijk en verloor liefst veertien keer. In het totale kalenderjaar 2023 stapte Groningen van de dertig wedstrijden zeventien keer als verliezer van het veld met een negatief doelsaldo van meer dan twintig doelpunten. Niet heel erg opbeurende cijfers. En met dat gegeven is er nu een pauze van bijna twee maanden. De competitie hervat in het weekend van 7 en 8 januari.

Momenteel staat FC Groningen slechts één punt van een fatale nacompetitie plek. Het is nu aan de directie om te kijken wat er moet gebeuren om in 2023 weer een vaker winnend FC Groningen op het veld te krijgen.