Sport

FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek

De zaterdagavond gestaakte thuiswedstrijd van FC Groningen tegen NEC wordt dinsdagmiddag om 15.00 uur uitgespeeld zonder publiek. Het is het gevolg van de recent door de voetbalbond KNVB aangescherpte maatregelen om op het veld gooien van bierglazen of vuurwerk te voorkomen. Tot overmaat van ramp pakte de concurrentie FC Emmen en NEC punten.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek
FC Groningen speelt dinsdag duel tegen NEC uit zonder publiek

Het is amper te bevatten hoeveel ellende FC Groningen dit seizoen over zich heen gestort krijgt. Er is zoveel misgegaan dat het blijkbaar een magneet is die negativisme maar blijft aantrekken. Los van de sportieve miserie gaat er op de tribunes ook het nodige mis. Vuurwerk, supporters op het veld, een zogenaamde fan die Jetro Willems sloeg en tegen NEC de definitieve staking.

Een 18-jarige verdachte uit Bedum was het na een kleine twintig minuten spelen niet eens met de beslissing van de grensrechter en raakte de vlaggenist met een plastic glas bier. De nieuwe regels zijn duidelijk. Een glas op het veld betekent tijdelijk staken en iemand raken is een definitief einde aan de wedstrijd. Inmiddels is besloten om het duel dinsdagmiddag vanaf de negentiende minuut in een sfeerloze lege Euroborg uit te spelen.

Een nederlaag maakt de kans groot dat de ploeg van trainer Dennis van der Ree in de volgende speelronde al kan degraderen. Komend weekend wordt vanwege de bekerfinale niet gespeeld. Door de winst van Emmen in Heerenveen en het punt van Excelsior in Arnhem bij Vitesse bedraagt de achterstand op beide ploegen inmiddels elf punten. De realiteit is dat degradatie zelfs als alle wedstrijden gewonnen worden amper nog te ontlopen is.

Het zal derhalve een hele opgave zijn om in een leeg stadion voor echt de laatste kans te spelen. Een overwinning brengt de achterstand terug naar acht punten. En wie weet kan het dan nog zal de meest verstokte FC Groningen-supporter zeggen, maar in een seizoen waarin zoveel ellende over de al lang van de sokkel gevallen Trots van het Noorden is uitgestort kan de uitkomst bijna niet anders zijn dan een negatieve. Oftewel de derde degradatie sinds de oprichting van FC Groningen in 1971.