FC Groningen toont enorme veerkracht in Alkmaar

Leestijd: 5 minuten

In het eerste half uur werd Groningen bijkans overlopen door de thuisploeg en was het een wonder dat het slechts 1-0 stond door een treffer van Ari na ruim een kwartier spelen. Het laatste kwartier van de eerste helft kwam FC Groningen beter in de wedstrijd en in de tweede helft was Groningen de betere ploeg. De gelijkmaker van Marcus Berg twintig minuten voor tijd kwam dan ook niet echt als een verrassing. De 2-1 van AZ tien minuten voor tijd wel. Na rust dwong AZ weinig af, maar toch leek Demy de Zeeuw voor de winst te zorgen toen hij een rebound tergend langzaam over de doellijn zag rollen. Keeper Brian van Loo was uit positie en kon niet meer redden. Groningen zette nog een keer aan en slaagde erin een punt mee te nemen uit Alkmaar.

Het voelde ongetwijfeld als een overwinning met de nodige emotionele lading, want na de ongelukkige uitschakeling in Firenze afgelopen donderdag tegen Fiorentina is FC Groningen er in geslaagd zich te herpakken en dat zal het vertrouwen alleen maar goed doen.Na de korte voorbereidingstijd stond het lastige uitduel tegen de alkmaarders op het programma. Erik Nevland kreeg rust van Ron Jans en startte niet in de basis, zijn plek werd ingenomen door Koen van de Laak en vormde met Marcus Berg de voorhoede. Het begin van de wedstrijd verliep slecht voor de FC. De ploeg van Louis van Gaal stormde richting het doel van Brian van Loo en de groenwitten hadden in het eerste half uur heel weinig kijk op het aanvalsspel van AZ. Daar kwam nog bij dat Goran Lovre al binnen de minuut, tijdens zijn eerste sprint uitviel met een hamstringblessure en vervangen werd door Mark Jan Fledderus. De eerste grote kans van AZ ontstond na ruim tien minuten. Simon Cziommer kopte net over. Twee minuten later liet Gibril Sankoh zijn tegenstander Ari zomaar uit zijn rug weglopen, maar het lobje van de spits ging naast. Twee minuten later moest van Loo een als voorzet bedoelde bal van Sebastien Pocognoli tot corner verwerken en nog in de zelfde minuut schoot Kemy Agustien over. Net toen FC Groningen zich de eerste keer gemeld had in het strafschopgebied van AZ met een inzet van Martin Meerdink viel de openingstreffer. Keeper Boy Waterman trapte ver uit en de bal belandde bij Ari, die Sankoh kwijt was omdat de verdediger zich verkeek op de uittrap en zich te laat omdraaide. Bovendien kwam van Loo te snel zijn doel uit waardoor Ari middels een lobje de score kon openen;1-0. Vijf minuten later trof Pocognoli de lat en kopte Ari de rebound over. Tot dat moment liepen de spelers van FC Groningen voortdurend achter de tegenstander aan en wist af en toe niet waar ze het moesten zoeken. Via de flanken over door het centrum, het maakte weinig uit. Pas na een half uur kreeg Groningen meer grip op het spel van de thuisploeg en onstond enige rust in het spel. Na ruim een half uur kreeg Marcus Berg de eerste echte gelegenheid voor de FC, maar schoot te gehaast naast na goed voorbereidend werk van Mark Jan Fledderus. Een minuut voor rust ging Waterman op avontuur, waarbij Koen van de Laak hem de bal op de zestienmeterlijn ontfutselde en Yevgeni Levchenko probeerde in te schieten, maar een verdediger op zijn weg vond. De aansluitende corner werd door van de Laak over gekopt.

Aan het begin van de tweede helft kwam Graziano Pellè bij AZ in de ploeg voor Ari en daar werd het voor Groningen niet minder van. Sankoh had het voor rust erg moeilijk met de snelle en bewegelijke Ari. Pellè is een spits die veel statischer is en dan heeft Sankoh vaak voldoende duelkracht om veel in zijn voordeel te beslissen en dat gebeurde ook. Bovendien kreeg de ploeg van Ron Jans meer en meer grip op de organisatie en het aanvalsspel van AZ, waardoor Groningen de dominerende partij kon worden. In de tweede helft waren de kansen overigens veel minder talrijk dan in de eerste 45 minuten. Martijn Meerdink kopte zes minuten na rust een voorzet van Arnold Kruiswijk bij de eerste paal voorlangs. Daarna duurde het twintig minuten voordat de volgende gelegenheid zich aandiende, maar toen was het wel prijs. De eerste rush van Bruno Silva leverde een voorzet op, waarbij Berg attent was en de bal met de punt van zijn schoen in de kruising joeg; 1-1. In die fase was al sprake van evenwicht in de wedstrijd en leek het er zeker niet op dat AZ nog zou scoren. Dit gebeurde zeven minuten voor tijd wel. Pellè kopte een voorzet van Pocognoli op de lat en Demy de Zeeuw raakte de afvallende bal volledig verkeerd, maar doordat van Loo er niet in slaagde tijdig van de grond te komen na zijn duik naar de bal van Pellè, rolde de bal toch langzaam over de doellijn en was de voorsprong een feit; 2-1. Een mokerslag voor de FC, maar het gaf nog één keer alles en werd beloond. Bruno Silva was wederom betrokken bij de voorbereiding door een ingooi voor de goal te krijgen. De bal werd weggekopt en opgevangen door Svejdik op een meter of elf van de goal, die vervolgens laag over de grond doel trof; 2-2. Het zicht van Waterman werd gehinderd door eigen spelers, maar waarschijnlijk was de doelman zo wie zo kansloos geweest. De blijdschap was enorm en korte tijd later vloot scheidsrechter van Hulten voor het einde.

Na de bijna gepleegde coupe in Florence afgelopen donderdag leverde FC Groningen zondagmiddag andermaal een prima teamprestatie en toonde veerkracht. Iets om trots op te zijn en het zou zo maar kunnen dat afgelopen week de basis is gelegd voor wederom een prima seizoen. De selectie heeft laten zien tot het gaatje te kunnen gaan ook als het lastig is. Exemplarisch daarvoor was de gelijkmaker van invaller Svejdik. De Tsjech is zijn plek in het elftal kwijtgeraakt en moet wachten op zijn kans, maar glom na afloop van blijdschap en was blij als een kind. De komende twee weken kan Ron Jans in alle rust toewerken naar de thuiswedstrijd tegen FC Twente, wat alweer een sleutelduel is in de strijd naar de subtopplaatsen in de Eredivisie. FC Groningen staat nu zevende met 11 punten uit 7 wedstrijden. Al met al werd een hele intense week afgesloten met een resultaat dat voelde als een overwinning.