Flames trekt grote voorsprong niet over de streep

Leestijd: 2 minuten

De ploeg van coach Marco van den Berg had het niet op een vijfde wedstrijd aan hoeven laten komen. Halverwege het derde kwart leek het duel beslist met een voorsprong van zeventien punten in Gronings voordeel. Dat het toch nog mis ging had te maken met een falende aanval. De ‘big-points’ werden niet gemaakt en de thuisploeg werd door de 1300 toeschouwers in de Vijf Meihal nog een keer opgezweept. De thuisploeg gooide er via Danny Gibson en Monta McGhee cruciale driepunters in. In de eerste zeven minuten van het laatste kwart maakte Flames maar zes punten en zo ging het dubbelop.

Een ander cruciaal moment ontstond ruim anderhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd. Uitblinker Matt Bauscher maakte een fout terwijl McGhee aanlegde voor een driepunter bij de stand 82-78. Dat betekende drie vrije worpen. Bauscher verloor zichzelf, ging verhaal halen en kreeg ook nog een technische fout aan de broek. Hierdoor mocht McGhee vijf keer aanleggen vanaf de vrije worp lijn. Vier stuks gingen erin en op dat moment was het weer helemaal in evenwicht. In de laatste minuut miste Aron Royé nog een driepunter en vijf seconden voor tijd had Tim Blue de winst alsnog binnen kunnen halen, maar de Amerikaan faalde.

In de verlenging slaagde Flames er niet erin om het tij te keren. De thuisploeg stond vanaf het begin aan de goede kant van de score. De gasten kwamen niet over het dode punt heen en leken onder de spanning te bezwijken. Met nog achttien seconden te gaan had Robby Bostain via een driepunter voor de hernieuwde voorsprong kunnen zorgen, maar miste. Hierdoor bleef het 88-86 voor Leiden.  Vervolgens schoot Ronny Lemelle twee vrije worpen raak en was het gedaan. Jason Ellis scoorde twee seconden voor tijd 90-88, maar dat was te laat.

Matt Bauscher was topscorer met 21 punten. Jason Ellis maakte 20 punten en pakte 8 rebounds. Komende donderdagavond vanaf 19.30 moet Flames in Martiniplaza proberen om in de vijfde en beslissende wedstrijd de finale te halen. De tegenstander is al bekend. De Giants uit Bergen op Zoom waren in de andere halve finale met 3-1 te sterk voor Aris uit Leeuwarden.