Sport

Gaat FC Groningen aan het degradatiemonster ontsnappen?

Na alle onrust en teleurstellende resultaten van de afgelopen tijd is alles FC Groningen eraan gelegen om een nieuw positief vertrekpunt te markeren in de bittere strijd tegen degradatie. Slechter dan nu kan niet, want als hekkensluiter kun je niet verder naar beneden. Een resultaat in de thuiswedstrijd komende zondag tegen FC Twente moet het begin van de weg naar beter zijn.


Leestijd: 2 minuten

Eenvoudig gaat het allerminst worden. De ploeg van trainer Dennis van der Ree heeft twaalf punten en normaal gesproken zijn ruim dertig punten nodig om veilig te zijn. Gemakshalve gaat het dus om minimaal twintig punten. Dat zijn zeven overwinningen in vijftien duels. In de wetenschap dat FC Groningen van de laatste 26 competitieduels slechts drie wist te winnen een gigantische klus.

Te beginnen dus tegen FC Twente. De ploeg van trainer Ron Jans, onder wiens leiding de FC in 2006 en de eerste jaren erna een glorieuze entree beleefde in de Euroborg, staat vijfde en verloor pas drie keer. De Tukkers spelen prima voetbal en zakken zelden door een ondergrens. FC Groningen moet derhalve van goede huize komen om met een resultaat van het veld te gaan. Een vernieuwd Groningen dat wel. Het begint met keihard werken en dan hopen dat er een paar dingen een keer de goede kant opvallen.

Met dus een handvol nieuwelingen. Johan Hove, Mads Bech Sørensen, Aimar Sher, Matěj Chaluš, Oliver Antman en Elvis Manu moeten het samen naar een hoger niveau tillen. De 29-jarige Manu is de grootste naam. Een clubhopper die overal zijn doelpunten weet te maken. Wat makkelijker scoren zou al voor wat meer lucht in een wedstrijd kunnen zorgen. Met amper één treffer per duel bivakkeert de gevallen Trots van Noorden ook op dat punt in de onderste regionen.

De statistieken zijn min of meer in balans. In de 41 voorgaande ontmoetingen in de Eredivisie won FC Groningen vijftien keer. Twente zegevierde dertien keer en evenzovele keren eindigde het onbeslist. De laatste twee thuisconfrontaties eindigden in respectievelijk 1-1 en 2-2. De laatste zege dateert van 24 september 2017. Een 1-0 zege. Oussama Idrissi maakte destijds het enige doelpunt. Een uitslag die komende zondag zeer van pas zou komen. De aftrap in de Euroborg is zondagmiddag om 16.45 uur.