Sport

Mollema is klaar voor het Ardens drieluik

Voor het eerst sinds hele lange tijd koerst Bauke Mollema weer een keer in Nederland. Komende zondag staat de Amstel Gold Race op het programma. Het is het begin van het Ardens drieluik. Met op woensdag de Waalse Pijl en volgende week zondag Luik-Bastenaken-Luik. Dit trio wedstrijden is één van de belangrijke doelen dit jaar voor Mollema.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers
Bauke Mollema via Baskenland naar Waalse klassiekers

Februari en maart verliepen uitstekend voor Mollema. In iedere koers waar de Groninger aan de start stond maakte hij mee het mooie weer, zoals ze in België zeggen. Dat leidde tot twee prachtige overwinningen. Op 19 februari was hij iedereen te snel af in de openingsrit van de Tour de Haute Var en op 3 maart soleerde Mollema in Italië naar winst in de Trofeo Laiguelia. Voeg daar nog een reeks ereplaatsen bij en het is duidelijk dat de vorm er al vroeg was.

Vervolgens verdween Mollema begin maart van het wedstrijdtoneel om zich voor te bereiden op het Ardens drieluik. Via een hoogtestage in Spanje hervatte de klimmer het seizoen vorige week in de Ronde van Baskenland. Dat was geen succes. Mollema kon geen toonaangevende rol spelen en staakte op de laatste dag vroegtijdig de strijd. Maar het heeft het vertrouwen niet aangetast.

In een interview op Wielerflits laat Mollema weten te blaken van het zelfvertrouwen om een rol te spelen in de Amstel Gold Race. Dat vanwege het coronavirus op een omloop wordt verreden en niet het gebruikelijke draaien en keren door het heuvelland laat zien. 'Ik maak me geen zorgen. Baskenland was geen hoofddoel. Ik ga ervan uit dat ik goed ben in de klassiekers en ik heb vertrouwen. De kansen komen vanzelf.'

Zijn algemene niveau is de afgelopen jaren in ieder geval verder gestegen. 'In 2011 en 2013 was ik ook echt goed, maar ik voel me de laatste twee en een half jaar wel stukken beter dan ik daarvoor deed. Hopelijk kan er nog iets moois uit voortkomen dit jaar. Ik ben benieuwd wat er voor mij in het vat zit.' De Amstel Gold Race begint zondag om 12 uur en gaat over een afstand van bijna 220 kilometer.