Sport

Roeier Twellaar levert historische prestatie in de skiff

Nog nooit won een Nederlandse skiffeur een wereldbekerwedstrijd. Tot zondagmiddag. In het Poolse Poznan was het Aegir-roeier Melvin Twellaar die een prestatie leverde voor in de geschiedenisboeken. De tegenwoordig in Amsterdam woonachtige, maar in Noordhorn getogen, Twellaar versloeg een olympisch kampioen.


Leestijd: 1 minuut

Melvin Twellaar hier in de skiff
Melvin Twellaar hier in de skiff

De 25-jarige Twellaar roeide met overmacht en kwam in geen enkele van zijn wedstrijden in de problemen. Ook in de finale niet. Halverwege ging de turbo erop en was de nummer twee, de Fransman Matthieu Androdias, kansloos. Androdias, die tijdens de Olympische Spelen in Tokio goud won in de dubbeltwee en toen Twellaar versloeg had geen schijn van kans. Twellaar had bootlengtes voorsprong toen hij door de finish ging.

De afgelopen jaren roeide Twellaar altijd in de dubbeltwee. De klasse waarmee hij samen met Stef Broenink op dezelfde baan Europees kampioen werd in 2020. En een jaar later Olympisch zilver pakte. Of Twellaar verder gaat in de skiff is onduidelijk. Er wordt door de bondscoach steeds gekeken in welke boot de succesvolle roeier de meeste kans op resultaat heeft. Dat lijkt voorlopig de skiff te zijn. Met de

Europese kampioenschappen in München in augustus en de wereldkampioenschappen in september voor de boeg kan het sportieve jaar voor Twellaar alleen nog maar mooier worden. (Foto: Roeien.nl/Merijn Soeters)